استات سدیم چیست ؟
یکی از نمک های سدیم (نمک اسید استیک) با فرمول شیمیایی CH۳COONa که با نام اختصاری NaOAC شناخته شده و با نام های دیگری مثل سدیم اتانات نیز معروف است.از آن در صنایع غذایی به عنوان نگهدارنده (E262)، تنظیم کننده pH و امولسفایر استفاده می شود،علاوه بر این سدیم استات در تولید محصولات ارایشی بهداشتی و همچنین آزمایشگاه های پزشکی و زیست شناسی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
ویژگی های شیمیایی استات سدیم خوراکی
سدیم استات به عنوان یکی از نمک های سدیم، نمکی ارگانیک است .شکل ظاهری آن پودر گرانوله است که خاصیت جذب رطوبت داشته یا اصطلاحا جاذب الرطوبت است. از این نمک سدیم و بی کربنات های دیگر به عنوان عامل قلیایی کننده نیز استفاده میشود.
در جدول زیر برخی از خواص فیزیکی این ماده شیمیایی را ملاحظه میکنید.
سدیم استات باز است یا اسید؟
شاید با توضیحاتی که پیشتر ارائه شد حدس اسیدی یا بازی بودن این ماده کار سختی نباشد با این حال لازم است بدانید این ماده به عنوان باز مزدوج استیک اسید نیز شناخته می شود بنابراین با استفاده از محلولی حاوی این دو ماده میتوان یک محلول بافری تهیه کرد که به منظور ثابت نگه داشتن pH استفاده مشود. به طور کلی بافرها ترکیباتی هستند که از ترکیب شدن یک اسید ضعیف با نمک آن یا باز ضعیف و نمک آن تهیه میشوند. بافرها نسبت به تغییرات pH مقاومت نشان میدهند و باعث ثابت ماندن تقریبی pH خواهند شد.
کاربرد استات سدیم در صنایع غذایی
سدیم استات می تواند برای افزایش طعم خوراکی ها استفاده شود و برخلاف بسیاری از مواد افزودنی غذایی این ترکیب هیچ اثر سوء شناخته شده ای ندارد.
در صنعت دارو سدیم استات کاربرد بسیاری داشته به این صورت که جهت تهیه کردن یون سدیم (+Na) به ارگانیسم به نام یک داروی جایگزین برای کلرید سدیم ، استفاده بسیاری میشود.
همچنین این ترکیب شیمیایی به عنوان یک معرف گسترده در کاربردهای بیولوژی مولکولی نقش داشته است.
یکی از کاربرد های مهم استات سدیم به عنوان یک بافر بوده است به این صورت که محلول سدیم استات و اسید استیک به عنوان یک عامل بافری باعث ثابت نگه داشتن سطح pH و اسیدیته میباشد.
جالب است بدانید که امروزه از این ماده شیمیایی به نام یک منبع کربن برای کشت باکتری ها کاربرد داشته است و باعث کم کردن آسیب ناشی از آب در بتن به عنوان یک ماده درزگیر میگردد.
این ترکیب یک افزودنی غذایی با شماره E262 است که اغلب برای دادن عطر و طعم نمک و سرکه به چیپس سیب زمینی استفاده می شود.
از سدیم اتانات برای دادن طعم سرکه به مواد غذایی اضافه می شود.
جالب است بدانید، پدهای حرارتی شیمیایی یا گرمکن دستی که شما عزیزان استفاده می کنید، تشکیل شده از یک محلول فوق اشباع استات سدیم در آب میباشد.
از این ماده با شاخص E262 در صنایع غذایی به عنوان نگهدارنده استفاده می شود ،به دلیل خاصیت اسیدی آن برای خنثی کردن قلیا در مواد غذایی و تنظیم کننده pH کاربرد دارد و استفاده از آن در تولید عصاره و رب گوجه فرنگی بسیار متداول است . سدیم استات به دلیل جلوگیری از رشد باکتری ها نگهدارنده بسیار خوبی در صنایع تولید محصولات غذایی به شمار میرود.
در بسیاری از محصولات غذایی که روزانه مصرف می کنیم مثل چیپس، بادام زمینی و سایر محصولات با طعم سرکه ،پنیر های فراوری شده ،خامه ترش، کنسرو گوشت، اجیل، حبوبات،شکلات ،آب نبات،سس خردل و کچاپ و بسیاری دیگر از مواد غذایی از این ترکیب به عنوان طعم دهنده و نگهدارنده استفاده میشود .همچنین خاصیت امولسیفایری آن سبب استفاده گسترده از آن در تولید بستنی گردیده است.
سدیم استات در محصولات ارایشی و بهداشتی
در تولید لوازم ارایشی و بهداشتی که pH بالایی دارند کاربرد دارد . این ماده خاصیت بافری کننده دارد بنابراین در تولید محصولات مراقبت شخصی نظیر رنگ مو، دئودورانت، شامپو لوسیون و … مورد استفاده قرار میگیرد.
خرید استات سدیم خوراکی
برای خرید سدیم استات با برند شهفام ، قیمت مناسب و کیفیت عالی با ما در ارتباط باشید .
بدون دیدگاه